Χωριά

Χώρα

Η πρωτεύουσα του νησιού είναι χτισμένη γύρω από το ενετικό κάστρο του 13ου αιωνα. Έχει καταπληκτική θέα στους γύρω λόφους και το κρητικό πέλαγος. Στη Χώρα υπάρχουν μαγαζιά με τουριστικά είδη, καφέ και εστιατόρια, ενώ εδώ θα βρείτε υπηρεσίες όπως τράπεζες, ταχυδρομείο κ.α

Ποταμός

Ο Ποταμός είναι το μεγαλύτερο χωριό του νησιού. Ακόμη και το χειμώνα το χωριό σφύζει από ζωή. Τις Κυριακές, η ανοιχτή αγορά, το ιστορικό παζάρι του Ποταμού προσελκύει κόσμο από όλα τα χωριά. Οι Τσιριγώτες συναντιούνται για να κάνουν τις αγορές τους, να απολαύσουν ούζο με μεζέ στα καφενεία της πλατεία και να συζητήσουν. Αξίζει κανείς να επισκεφτεί το Αγγλικό Σχολείο που βρίσκεται πίσω από τον Οίκο Ευγηρίας και να θαυμάσει την αρχιτεκτονική του.

Μυλοπόταμος

Το χωριό έγινε ευρύτερα γνωστό από την εποχή των Ενετών. Ο Λέοντας του Αγίου Μάρκου, το έμβλημα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας κοσμεί μέχρι σήμερα τον ερειπωμένο συνοικισμό της Κάτω Χώρας που ιδρύθηκε το 1565. Το χωριό είναι γνωστό για τα τρεχούμενα νερά του, τα πλατάνια, τις βάθρες με τις πάπιες, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τον εκπληκτικό καταρράκτη της Φόνισσας.

Αυλέμονας

Ίσως το πιο όμορφο χωριό του νησιού. Τα κρυστάλλινα νερά στολίζουν τις ακτές του και τα κατάλευκα σπίτια του προσδίδουν κυκλαδίτικο χρώμα. Μπορείτε να περπατήσετε τα πλακόστρωτα μονοπάτια στις ακτές και να απολαύσετε το τοπίο. Το χωριό διαθέτει καταστήματα για φαγητό, καφέ και αγορές.

Αγία Πελαγία

Ένα από τα μεγαλύτεα χωριά του νησιού με πολλά ξενοδοχεία, ταβέρνες και καταστήματα. Αρκετές παραλίες βρίσκονται σε απόσταση «αναπνοής» από το χωριό ενώ τα μικρά σπήλαια της Αγία Σοφίας (ένα από τα τρία με το ίδιο όνομα στο νησί) και της Αφροδίτης στο ρέμα της Γάλανης μπορού να σας προσφέρουν ευχάριστες στιγμές. Μία ακόμη ατραξιόν είναι η πηγή της Γάλανης στην είσοδο του χωριού που σύμφωνα με το θρύλο, αν πιεις το νερό της, τότε θα παντρευτείς στα Κύθηρα και θα μείνεις για πάντα εδώ!

Καψάλι

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το πιο πολυσύχναστο σημείο του νησιού για τους τουρίστες. Το Καψάλι έχει οργανωμένη παραλία, ταβέρνες, καφέ και άλλα καταστήματα, ενώ φημίζεται για τη νυχτερινή διασκέδαση. Αξίζει να το επισκεφτείτε κάθε στιγμή.

Μητάτα

Αν σας αρέσουν τα καταπράσινα τοπία, τότε πρέπει να επισκεφτείτε τα Μητάτα με την εντυπωσιακή θέα στο φαράγγι του Τσάκωνα. Το χωριό είναι από τα αρχαιότερα και συνδέεται με θρύλους και παραδόσεις. Υπάρχουν πολλά βυζαντινά και μεταβυζαντινά εκκλησάκια. Η Πηγή των ΜΗτάτων προσφέρεται για μικρή στάση και πικ – νικ. Στην περιοχή φύεται μια ιδιαίτερη ποικιλία νεκταρινιών τα οποία ονομάζονται από τους ντόπιους «Μαστοί της Αφροδίτης». Στο χωριό διοργανώνεται το καλοκαίρι η Γιορτή του Κρασιού.

Καραβάς

Το χωριό του Καραβά βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού, λίγα χιλιόμετρα από τον Ποταμό. Είναι χτισμένο σε μία καταπράσινη ρεματιά με πηγές και τρεχούμενα νερά. Τα σπίτια έχουν εξαιρετική αρχιτεκτονική με εξέχοντα τον οικισμό Μαυρογιωργιάννικα. Στο χωριό υπάρχει φούρνος και μικρή ταβέρνα με παραδοσιακό φαγητό.