Εκκλησίες

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ

Το μοναστήρι βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού, λίγο πιο κάτω από το χωριό Καλοκαιρινές. Το περιβάλλον του μοναστηριού δημιουργεί στον επισκέπτη μια κατάνυξη. Σύμφωνα με την παράδοση, ένας βοσκός είχε τα πρόβατά του σε αυτήν την περιοχή. Μια μέρα πήγε να ποτίσει τα πρόβατά του στη στάνη. Δίπλα σε μία μυρτιά στεκόταν μία εικόνα. Ο βοσκός πήρε την εικόνα στο σπίτι του. Όμως τη νύχτα που κοιμόταν η εικόνα επέστρεφε στη μυρτιά. Μία νύχτα άγγελος ήρθε στο όνειρο του βοσκού και του είπε ότι η Παναγία θέλει να της κτίσει ένα μικρό εκκλησάκι, εκεί, δίπλα στη μυρτιά. Μπορείτε να επισκεφτείτε το εκκλησάκι αυτό. Είναι κάτω ακριβώς από τον καινούριο ναό ο οποίος χτίστηκε το 19ο αιώνα.

ΑΓΙΑ ΕΛΕΣΑ

Πάνω από το χωριό Λιβάδι, βρίσκεται η Ιερά Μονή της Αγίας Ελέσας. Σε αυτό το βουνό μαρτύρησε η Αγία Ελέσα. Θυγατέρα του Ελλάδιου, ενός πλούσιου άρχοντα από την Πελοπόννησο, ασπάστηκε το Χριστιανισμό και διωκόμενη από τον πατέρα της για αυτή της την επιλογή, ήλθε στο νησί να μονάσει. Εκείνος έψαξε να τη βρει, ήλθε στα Κύθηρα και τη θανάτωσε πάνω σε αυτό το βουνό το 375 μ.Χ. Το 1871 χτίστηκε στη θέση του μαρτυρίου και σε ερείπια παλαιότερου ναού. Τη μνήμη της Αγίας εορτάζουν οι πιστοί την 1η Αυγούστου.

ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

Το μοναστήρι της Αγίας Μόνης βρίσκεται ανατολικά των Κυθήρων στην οροσειρά πάνω από το Διακόφτι. Υπήρχε από παλαιά μικρό ιερό προσκυνητάρι στο όνομα της Παναγίας και ονομαζόταν Αγία Μόνη επειδή ήταν απομακρυσμένο και απομονωμένο. Στις 23 Σεπτεμβρίου 1767 ένας βοσκός επ’ ονόματι Βιάρος βρήκε μέσα σε σκήνο μία αμφιπρόσωπη εικόνα της Παναγίας με την επιγραφή «Ἡ Μόνη τῶν πάντων ελπίς» και του Αγίου Γεωργίου. Ο επίσκοπος Κυθήρων Νικηφόρος Μόρμορης επισκέφτηκε το μέρος και είδε τα ερείπια του μικρού ναού και των κελιών και μαζί με τους επιτρόπους και τους ιερείς αποφάσισε να φτιάξουν το μοναστήρι. Το 19ο αιώνα έγιναν έργα προς ανακαίνιση, επέκταση της μονής. Στον περιβάλλοντα χώρο θαυμάστε τη θέα προς το Διακόφτι και τον Κάβο Μαλέα. Η Αγία Μόνη εορτάζει στις 6 Αυγούστου.

ΟΣΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Ο Όσιος Θεόδωρος είναι ο προστάτης των Κυθήρων. Θερμή του επιθυμία ήταν να μονάσει. Περίπου το 921 ήλθε στα Κύθηρα όταν αυτά είχαν σχεδόν ερημώσει από τις επιδρομές των Σαρακηνών της Κρήτης. Εμόνασε στον παλαιό ναό των Αγίων Σεργίου και Βάκχου. Το 922, στις 12 Μαΐου ο Όσιος Θεόδωρος πέθανε. Λίγο καιρό μετά το θάνατό του, ναύτες περαστικοί βρήκαν το λείψανό του που ήταν σχεδόν άθικτο και το έθαψαν εκεί. Ο παλιός ναός ξαναχτίστηκε μεταξύ 12ου και 13ου αιώνα από μονεμβασίτες τεχνίτες. Και αφιερώθηκε στη μνήμη του Οσίου Θεοδώρου. Με το πέρασμα των χρόνων ο ναός μετετράπη σε μοναστήρι. Το μοναστήρι βρίσκεται έξω από το χωριό Λογοθετιανίκων.

ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Ένας από τους πιο σημαντικούς ναούς του νησιού. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού του Λιβαδίου. Σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με τρούλο στη σημερινή του μορφή. Έχει τρία στρώματα τοιχογραφιών.