Κάστρα

Επισκεφτείτε τα κάστρα των Κυθήρων και γνωρίστε την ιστορία τους.

Κάστρο Χώρας

Το κάστρο χτίστηκε από τους Ενετούς στην ανατολική άκρη της Χώρας. Εδώ ήταν η έδρα του Ενετού διοικητή του νησιού κατά τα ενετικά χρόνια. Υπάρχουν βυζαντινοί ναοί και κτίρια ιστορικής σημασίας όπως οι κατοικίες των Ευγενών. Στο κάστρο στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε και να ξεναγηθείτε. Η θέα από το κάστρο προς το Κρητικό Πέλαγος είναι καταπληκτική.

Οικισμός Κάτω Χώρας

Το μικρό αυτό φρούριο βρίσκεται στο Μυλοπόταμο. Ένας ερειπωμένος μεσαιωνικός οικισμός σας υποδέχεται με το με το Λέοντα του Αγίου Μάρκου, το έμβλημα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας να δεσπόζει στην κεντρική είσοδο. Οι βυζαντινοί ναοί εντός του οικισμού είναι ιστορικής σημασίας.

Παλιόχωρα

Ο Άγιος Δημήτριος, είναι η βυζαντινή πρωτεύουσα του νησιού και χτίστηκε τον 13ο αιώνα. Το οχυρό κτίστηκε στη χαράδρα του φαραγγιού της Κακιάς Λαγκάδας και προστάτευε τον ντόπιο πληθυσμό από τις επιδρομές των πειρατών. Το 1537 ο αρχιναύαρχος του Οθωμανικού Στόλου, Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, κατέστρεψε και λεηλάτησε τον οικισμό που έκτοτε δεν ξανακατοικήθηκε.

Καστέλο στον Αυλέμονα

Το μικρό φρούριο στον Αυλέμονα χτίστηκε από τους Ενετούς τον 18ο αιώνα για να προστατέψει το λιμάνι. Είναι επισκέψιμο και στα τείχη του σώζεται ο Λέοντας τους Αγίου Μάρκου, το έμβλημα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας